Zuivel, een verbindende factor in onze multiculturele samenleving

De Nederlandse samenleving is met zo’n 200 verschillende culturen één van de kleurrijkste landen ter wereld. Dat zie je ook terug in de supermarkt, en al helemaal in het zuivelschap. Skyr, burrata, hüttenkäse, ayran, cheddar en halloumi zijn slechts enkele voorbeelden van zuivelexoten die we graag consumeren. Want dat wij Nederlanders dol zijn op zuivel, dat is wel duidelijk! Maar Nederlandse zuivel is ook een graag geziene tafelgast voor mensen buiten Nederland.

“De zuivelcultuur in de V.S. lijkt erg op de Nederlandse”

Geboren op de Filipijnen, opgegroeid in Californië en sinds 10 jaar woonachtig in Nederland. Zoals het een echte Amerikaan betaamt ontbijt Ray bijna iedere ochtend met volle melk en cornflakes; een match made in heaven én zijn favoriete zuivelmoment van de dag. Ondanks een lichte lactose-intolerantie is hij gek op zuivel. “Ik moet een beetje oppassen met de hoeveelheden melk en kaas die ik op een dag eet, maar de smaak van kaas op sandwiches, eieren en bijvoorbeeld bij pasta’s is onovertroffen”. Nederland en zuivel staan voor Ray maar voor één ding: kaas. In overvloed, in vele vormen én betaalbaar.

Ray (48)

“Kwark met veel eiwitten zorgt voor optimaal herstel en spieropbouw”

“Omdat ik iedere dag sport let ik op mijn voeding. Eiwitten zijn heel belangrijk voor een goed herstel en de juiste spieropbouw.” Dusko eet iedere ochtend – maar ook voor het slapen – kwark die rijk is aan extra eiwitten. “Pure kwark is niet per se superlekker, maar wel essentieel om op een gezonde manier te kunnen fitnessen en basketballen.” Dusko’s roots liggen in Montenegro en daar zijn kajmak (een soort zure room) en ayran heel populair. “De smaken zijn uniek en doen me denken aan thuis.” Over zijn favoriete Nederlandse zuivelproducten hoeft hij niet lang na te denken: “De Nederlandse kazen zijn zalig!”

Dusko (39)

“Ik ben verliefd op de typische kaaswinkeltjes”

“Lunchen doe ik het allerliefst op z’n Nederlands; met oude kaas op een bruine boterham. De geur en de textuur van oude kaas is echt met niets te vergelijken.” Wanneer Malgosia teruggaat naar haar familie in Polen zit haar tas altijd vol met Nederlandse kaas. “Mijn favoriete zuivelproduct uit Polen is witte kaas die lijkt op kwark. Dit wordt gebruikt in allerlei traditionele gerechten zoals pierogi, een soort dumplings.” Bij typisch Nederlands denken de meeste mensen aan koeien en windmolens, maar Malgosia heeft een andere favoriet. “Ik ben verliefd op de Nederlandse kaaswinkeltjes en marktkramen. De kwaliteit van de kazen daar is zo goed en de verkopers weten precies van welke boerderij de kazen afkomstig zijn. Ook vind ik het prettig dat de kaas verpakt wordt in papier. Toch net iets authentieker dan kaas in plastic uit de supermarkt.”

Malgosia (25)

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel