Zuivel als wondermiddel in de Gouden Eeuw

Vanaf de zeventiende eeuw was zuivel in Nederland volop verkrijgbaar. We gebruikten melk niet alleen om kaas en boter van te maken, maar gebruikten het voor van alles. Ook brachten we het de hele wereld over. Zo werden we met onze zuivel rijk, gezond en wereldberoemd.

Door nieuwe technieken kwamen grote stukken Nederlands grasland droog te staan. Onze koeien konden er vervolgens hun buikjes rondeten, waardoor de melkproductie in ons land enorm steeg. Het duurde niet lang voordat de mensen in de stad ook de smaak te pakken kregen. Vanaf de Gouden Eeuw zijn kaas en boter twee van onze populairste producten. Maar ook hangop was in die tijd een favoriet toetje. En in strenge winters maakten we warme melk met kruiden zoals kaneel en foelie.

Boter en kaas werden niet alleen populair omdat ze zo lekker zijn, maar ook omdat ze lang houdbaar zijn. Perfect om te verhandelen in verre landen! Nederlandse handelaren brachten boter uit Delft en Leiden zelfs per schip tot aan Indonesië en Afrika. Maar de Nederlanders kregen onderweg ook wel eens heimwee naar de smaak van kaas. Ze namen vaak Leidse kaas mee voor zichzelf, omdat deze mager is en daardoor langer houdbaar. Ook ‘zweet’ magere kaas minder, dus perfect voor een warmer klimaat.

Wist je dat…

… vroeger veel meer met melk werd gedaan dan het alleen maar drinken? In de Middeleeuwen verwerkten kunstenaars het bijvoorbeeld in verf. Maar ook schreven dokters recepten en smeersels met melk voor tegen obstipatie en keelpijn. Baby’s werden zelfs ingesmeerd werden met boter, als een soort bodylotion.

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel