Wat bepaalt de melkprijs voor de melkveehouders?

De prijs die melkveehouders voor hun melk krijgen verschilt van de prijs die je betaalt voor een pak melk in de supermarkt. Beide prijzen staan voor het grootste deel los van elkaar. Dat komt omdat maar een klein deel (8%) van alle melk belandt in een melkpak in het supermarktschap.

De meeste melk die de boeren aan hun fabrieken leveren dient als grondstof voor een breed pakket aan producten. Denk aan kaas, yoghurt, boter en melkpoeder. De prijzen van die producten hangen af van vraag en aanbod op de internationale zuivelmarkt.

Belangrijke zaken die de zuivelmarkt beïnvloeden zijn economische, geopolitieke en socio-demografische ontwikkelingen. Ook de weersomstandigheden in andere delen van de wereld waar zuivel wordt geproduceerd, spelen een rol.

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel