Als je lactose-intolerant bent, ben je overgevoelig voor het melksuiker lactose. Je lichaam kan de lactose moeilijk verteren door een tekort aan het enzym lactase. Gelukkig hoef je niet alle zuivel te mijden als je lactose-intolerant bent. Zo bevatten zure melkproducten zoals yoghurt en karnemelk minder lactose waardoor je deze producten meestal goed verdraagt. Ook Nederlandse harde kaas kun je gewoon eten, want daarin zit nauwelijks nog lactose. En tegenwoordig is er ook lactosevrije melk verkrijgbaar in de winkel.
Koemelkallergie is iets heel anders dan lactose-intolerantie en komt vooral bij baby’s voor. Volgens het Voedingscentrum is ongeveer 2 tot 3% van de baby’s jonger dan één jaar in Nederland allergisch voor het koemelkeiwit. Bij de meeste kinderen verdwijnt de allergie weer binnen twee jaar. Daardoor komt het nauwelijks voor bij volwassenen; slechts 0,1 tot 0,5% heeft koemelkallergie. Als je allergisch bent voor melk, kun je geen melkproducten consumeren.