Wat als ik geen zuivel kan eten?

Er zijn inderdaad mensen die bepaalde zuivelproducten niet kunnen verdragen.  Volgens cijfers van Zuivel en Gezondheid geldt dit voor zo’n 2 tot 6% van alle volwassenen in Nederland. Zij hebben last van lactose-intolerantie.

Als je lactose-intolerant bent, ben je overgevoelig voor het melksuiker lactose. Je lichaam kan de lactose moeilijk verteren door een tekort aan het enzym lactase. Gelukkig hoef je niet alle zuivel te mijden als je lactose-intolerant bent. Zo bevatten zure melkproducten zoals yoghurt en karnemelk minder lactose waardoor je deze producten meestal goed verdraagt. Ook Nederlandse harde kaas kun je gewoon eten, want daarin zit nauwelijks nog lactose. En tegenwoordig is er ook lactosevrije melk verkrijgbaar in de winkel.

Koemelkallergie is iets heel anders dan lactose-intolerantie en komt vooral bij baby’s voor. Volgens het Voedingscentrum is ongeveer 2 tot 3% van de baby’s jonger dan één jaar in Nederland allergisch voor het koemelkeiwit. Bij de meeste kinderen verdwijnt de allergie weer binnen twee jaar. Daardoor komt het nauwelijks voor bij volwassenen; slechts 0,1 tot 0,5% heeft koemelkallergie. Als je allergisch bent voor melk, kun je geen melkproducten consumeren.

En wist je dat…

… lactose-intolerantie vaker voorkomt bij mensen met een Aziatische of Afrikaanse afkomst?

 

De meeste volwassenen in Azië en Afrika maken geen lactase aan. Dit enzym helpt bij het verteren van melk. De meeste Europeanen kunnen wel lactase aanmaken. Dat komt door een genetische aanpassing die zo’n 10.000 jaar geleden plaatsvond in Noordwest Europa. Dit ‘melk-gen’ zorgde ervoor dat volwassen mensen het enzym lactase bleven aanmaken, ook na hun kindertijd. Daardoor konden zij zuivel blijven eten. Dat zorgde voor grotere overlevingskansen, ook voor hun kinderen. Het ‘melk-gen’ heeft zich daardoor verspreid door Europa.

 

(Beeld Sasiistock)

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel