Waarom wordt zuivel door dietisten en voedingskundigen geadviseerd?

In zuivelproducten zitten voedingsstoffen die we allemaal dagelijks nodig hebben. Dat stelt ook de Gezondheidsraad vast in de ‘Richtlijnen goede voeding’. Op basis van wetenschappelijk onderzoek is een van de adviezen: ‘Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt’. Daarom raden het Voedingscentrum, diëtisten en voedingskundigen aan om elke dag zuivel te nemen.

In melk en melkproducten zitten eiwitten (goed voor je spieren!), vet en koolhydraten (energie). Maar ze zijn ook een bron van mineralen zoals calcium en fosfor (goed voor je botten), kalium (belangrijk voor de bloeddruk), magnesium en zink (spieren). Daarnaast levert zuivel belangrijke vitaminen, zoals vitamine B12 en B2 (energie!) en vitamine A (ogen).

Mooi meegenomen is dat melk en melkproducten door die grote hoeveelheid voedingsstoffen relatief weinig calorieën bevatten. Melk en andere zuivelproducten passen daarom goed in een gezond dieet. Het is een gemakkelijke én goedkope manier om al die belangrijke voedingsstoffen in een keer binnen te krijgen. Logisch dus dat magere en halfvolle melk en yoghurt en 20+ en 30+ kaas in de Schijf van Vijf staan van het Voedingscentrum.

Hoe lekker een tosti met een dikke laag 48+ kaas, een bakje vanille vla of een beker chocolademelk met een dot slagroom kunnen zijn, bij deze zuivelproducten geldt: geniet, maar eet met mate. Te veel verzadigd vet kan zorgen voor een te hoog cholesterol-gehalte in je bloed, te veel zout eten hangt samen met een verhoogde bloeddruk en te veel suiker vergroot de kans op overgewicht. Deze producten vind je daarom niet terug in de Schijf van Vijf.

Wist je dat…

… we gemiddeld zo’n 60% van onze dagelijkse inname van calcium via melk en melkproducten binnenkrijgen? Voor de inname van vitamine B12 geldt dat we 40% binnenkrijgen door het dagelijks eten van zuivelproducten.

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel