Waarom wil de Nederlandse zuivelsector ook voor andere landen produceren?

Simpel gezegd: dit kunnen wij goed. De bodem- en klimaatomstandigheden in ons land zijn perfect voor de melkveehouderij. Bovendien is Nederland een echt exportland. Nederlandse zuivelproducten zijn vooral bij onze Europese buren erg gewild.

De Nederlandse zuivelbranche staat bekend om zijn kennis en vakmanschap. Generatie op generatie hebben we dit opgebouwd. Het vormt de basis voor een innovatieve sector, die met oog voor dier en milieu te werk gaat. Onze bodem- en klimaatomstandigheden zijn ideaal voor de melkveehouderij. Samen zorgt dit er voor dat de kwaliteit van onze zuivel heel hoog is.

Nederland is een van de beste zuivelmakers ter wereld. Hoe? Door producten als melk, kaas en melkpoeder en onze kennis daarover naar andere landen te exporteren.

 

Nederlandse zuivelproducten zijn populair in het buitenland. We zetten de belangrijkste producten en hun afzetmarkten voor je op een rij.

Kaas (totaal 734.639 ton)*

Gouda en Edammer kaas zijn gewild en gaan de hele wereld over, maar doen het vooral goed binnen Europa. Duitsers zijn de grootste liefhebbers van de goudgele lekkernijen en zijn verantwoordelijk voor bijna een derde van de Nederlandse kaasexport.

 1. Duitsland (31%)
 2. België (12,4%)
 3. Frankrijk (9,6%)
 4. Spanje (6.6%)
 5. Griekenland (4,4%)

Boter en boterolie (totaal 266.419 ton)*

Boter en boterolie zijn, net zoals kaas, vooral binnen Europa populair. Boterolie is een concentraat van boter zonder vocht. Boterolie wordt gebruikt in de voedingsindustrie voor onder andere de productie van roomijs, chocolade en door de industriële (banket)bakkerij. Ook wordt het gebruikt voor smeerbare boter, aardappelgerechten en witte kazen.

 1. Frankrijk (29,4%)
 2. Duitsland (24,3%)
 3. België (15,1%)
 4. Verenigd Koninkrijk (5,7%)
 5. Italië (4,5%)

Melkpoeder

Melkpoeder is melk waaraan het water is onttrokken, zodat een droge stof overblijft. Dit poeder wordt in twee vormen gemaakt: magere melkpoeder en niet-magere of volle melkpoeder. Magere melkpoeder ontstaat door van magere melk het water te verdampen, volle melkpoeder ontstaat door van volle melk het water te verdampen. Melkpoeder is lang houdbaar en eenvoudig te vervoeren. Bovendien hoef je melkpoeder niet in de koelkast te bewaren. Het is populair in landen waar weinig dagverse melk voorhanden is. Ook wordt het veel gebruikt in de voedingsindustrie.

Magere melkpoeder (totaal 53.608 ton)*

 1. Duitsland (10,1%)
 2. België (8,2%)
 3. Thailand (6,6%)
 4. Indonesië (6,2%)
 5. China (6,0%)

Volle melkpoeder (totaal 43.725 ton)*

 1. Koeweit (8,5%)
 2. Algerije (7,1%)
 3. Duitsland (6,7%)
 4. Nigeria (6,6%)
 5. België (5,7%)

*bron: www.zuivelnl.org/zuivel-in-cijfers

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel