Op welke manier draagt de Nederlandse zuivelsector bij aan onze economie?

Denk je aan de Nederlandse zuivelsector, dan denk je aan uitgestrekte weilanden met bontgevlekte koeien en aan goudgele kaaswielen. Maar ook aan volle melksnorren en een dikke laag boter op je boterham. Onze zuivelsector levert echter meer dan deze iconische plaatjes. Het is ook één van de drijvende krachten achter de Nederlandse economie.

De melkveehouderij had in 2019 een productiewaarde van 4,9 miljard euro. De zuivelindustrie maar liefst 7,6 miljard euro. Samen zijn ze verantwoordelijk voor 7% van de Nederlandse handelsbalans. Je kan je voorstellen dat daar een hoop handjes voor nodig zijn!

De zuivelketen biedt, van gras tot glas, werkgelegenheid aan zo’n 49.000 voltijdbanen. Denk hierbij aan chauffeurs die de melk vervoeren, productontwikkelaars, kwaliteitsmedewerkers, verpakkingsoperators, technisch medewerkers, veeartsen en natuurlijk melkveehouders. Samen zijn zij de kracht van de Nederlandse zuivelsector!

Maak kennis met: Ilse Dijsselhof

Ilse Dijsselhof (27) groeide op tussen de koeien. Als dochter van een melkveehouder wist ze al snel dat haar toekomstige job in de zuivelsector lag. Niet in de sporen van haar ouders, als boer, maar in een heel andere rol. Al bijna drie jaar werkt ze als medewerker kwaliteit en -veehouderijzaken in een fabriek voor kaasspecialiteiten. “Een bijzondere combinatie van twee hele leuke functies”

 

Opleidingen: Middelbare school, mbo Levensmiddelentechnologie en hbo Voeding en gezondheid
Functie: medewerker kwaliteit en -veehouderijzaken (fulltime) in een fabriek voor kaasspecialiteiten

Oog voor kwaliteit

“Zo’n drie dagen per week ben ik samen met mijn collega’s van het kwaliteitsteam verantwoordelijk voor onder andere de analyse en haalbaarheid van kaasproducten. Productontwikkeling is altijd op zoek naar nieuwe smaken. Zo controleren wij de kwaliteit van nieuwe grondstoffen, maar kijken we ook naar bijvoorbeeld wetgeving op het gebied van hygiëne.”

Maar ook de boer op!

Als medewerker veehouderijzaken vervult Dijsselhof twee dagen in de week andere werkzaamheden die in het verlengde liggen van haar rol als kwaliteitsmedewerker. “Sinds kort verzorg ik de administratie en documentatie van onze melkveehouders. Zo zijn een aantal van onze producten koosjer. Het is belangrijk dat melkveehouders worden geïnformeerd over wat dat voor hun bedrijfsvoering betekent. Ook rondom certificeringen informeer ik onze boeren en help ik ze bij het administratieve deel.”

Het bedrijf ontwikkelt nieuwe kaasproducten die over de hele wereld worden geconsumeerd. “Nederlandse zuivel doet het internationaal harstikke goed. Dat ons bedrijf uit Rouveen hieraan bijdraagt is superleuk!” Dijsselhof is nog lang niet klaar. “Ik hoop dat ik mijn huidige werkzaamheden verder kan uitbreiden en ook het contact met de melkveehouders kan behouden zodat ik alle kennis heb van ontwikkelingen op de boerderij, maar ook van kwaliteitsinnovaties in de sector wereldwijd.”

Wil jij ook werken in de zuivelsector? Kijk dan op: www.zuivelwerkt.nl.

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel