Kan ik rauwe melk drinken?

Wil je rauwe melk drinken, direct van de boerderij? Kook deze dan eerst thuis, zodat alle mogelijke ziekteverwekkers zijn gedood.

Rauwe melk kan ziekteverwekkende bacteriën bevatten. Daarom wordt rauwe melk vrijwel altijd gepasteuriseerd of gesteriliseerd tijdens de verwerking tot consumentenproducten. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt dat het risico op een bacteriële voedselinfectie groter is als je melk rauw drinkt. Je kunt rauwe melk veilig drinken als je het eerst kookt. De bacteriën worden dan gedood.

Rauwe melk kun je alleen kopen bij melkveehouders op het erf. Dat is leuk om te doen en scheelt verpakking: je vult je eigen fles bij een heuse “melktap”. Maar wél even koken voor gebruik dus!

Zo werkt een melktap

Heleen Lansink en haar man hebben een melktap op het erf. “Iedere drie dagen vullen wij de melktap met verse melk van onze koeien. Deze melktap is een koelkast met daarin een melkbus, zodat de melk altijd koud is. Om ervoor te zorgen dat de room niet bovenop de melk komt te drijven, wordt de melk ieder uur automatisch doorgeroerd. Heb je de melk getapt? Dan is deze nog 3 tot 4 dagen houdbaar thuis. Wel moet je de melk voor je het gebruikt eerst verhitten.”

Foto: Alice Booij

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel