Hoeveel verdient een melkveehouder?

Je hoort vaak dat Nederlandse melkveehouders best rijk zijn, maar veel van dat geld zit in het bedrijf. Grond, machines, stallen en dieren hebben samen al snel een waarde van miljoenen euro’s. Daar kun je alleen geen boterham mee beleggen.

Het maandinkomen van een melkveehouder hangt af van de situatie buiten de boerderij, op de markt. Daardoor is het jaarinkomen niet erg stabiel. Zo verdiende een melkveehouder in 2019 gemiddeld 31.000 euro. Dat is 6.500 euro minder dan in 2018. Een jaar daarvoor was het gemiddelde inkomen van een melkveehouder nog 63.000 euro.

Dit komt met name door een lagere melkprijs dan het jaar ervoor en een hoge prijs van het veevoer. Ook maakten boeren hogere energiekosten en dus minder winst. Een boerengezin moet daarom vaak op zoek naar extra inkomsten. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld nog zo’n 10.000 euro tot 14.000 euro extra inkomsten komen uit werk van de partner, toeslagen of uit investeringen.

De tijden veranderen

“Wij hebben tot nu toe altijd een boterham kunnen verdienen met ons melkveebedrijf. Wel merken we dat de marges kleiner worden, door soms tegenvallende melkprijzen en stijgende kosten.”

“Ook de fosfaatregelgeving is bij ons, net als bij heel veel andere bedrijven, van invloed geweest op de grootte van de veestapel. Daarmee is het ook direct van invloed op de hoeveelheid melk die we leveren. Dit betekent dat we minder verdienen terwijl we dezelfde vaste kosten hebben. Daarnaast zorgt de discussie rondom de stikstofregelgeving voor veel onduidelijkheid richting de toekomst.”

Boerderijeducatie

“Ons bedrijf is waardevast, dit komt onder andere doordat alles ons eigendom is. Het bedrijf is niet zwaar gefinancierd. Dit komt doordat wij er nooit voor gekozen hebben hard te groeien in aantallen koeien.”

“Wij bieden boerderij-educatie aan scholen waarbij we les geven over de oorsprong van voedsel”

“Naast de inkomsten van de melk en het vlees hebben wij nog andere inkomsten. Deze halen wij uit twee vormen van onderwijs. Wij bieden boerderij-educatie aan scholen waarbij we les geven over de oorsprong van voedsel. Ook is er de boerderijschool waar kinderen uit het speciaal basisonderwijs op donderdag, tien weken achtereen, meewerken op onze boerderij. Voor beide educatieprogramma’s ontvangen wij een kleine vergoeding. Ook zijn we op dit moment bezig met het opzetten van een zorgtak voor jongeren met een beperking.”

“Wij leven geen rijk bestaan in geld, hoewel wij zeker niets tekortkomen. Wij leven wel een rijk bestaan als het gaat over ons gezin, familie en vrienden. Ook halen wij veel voldoening en waardering uit het contact dat we als melkveehouders hebben met onze omgeving. Onze educatie– en de zorgprogramma’s zijn hier mooie voorbeelden van.”

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel