Hoe zorgen jullie ervoor dat er geen antibiotica of hormonen in mijn melk zitten?

Alleen melk van gezonde koeien wordt opgehaald op de boerderij en verwerkt in melk en zuivelproducten. Een melkveehouder doet er dan ook alles aan om zijn koeien gezond te houden. Helaas komt het – net als bij mensen – weleens voor dat een koe ziek wordt. Koeien die ziek zijn, worden soms met antibiotica behandeld om beter te worden. De melk van deze koeien wordt niet aan de fabriek geleverd. Door grondige controles zitten er geen antibiotica in melk en melkproducten in de winkel.

De melkwagen die de melk ophaalt bij de boerderij en de zuivelfabriek controleren beiden op de aanwezigheid van antibiotica. Dit gebeurt bij elke melklevering en dus voordat de melk aan de zuivelfabriek wordt afgeleverd. Als er antibiotica worden gevonden in geleverde melk, wordt deze melk vernietigd. Ook krijgt de veehouder een flinke boete en moet hij alle gemaakte kosten betalen. Door deze grondige controles zitten er geen antibiotica in melk en melkproducten in de winkel.

De zuivelsector gaat heel zorgvuldig om met het gebruik van antibiotica. Zo helpt de zuivelsector mee om antibioticaresistentie in de wereld tegen te gaan. Door die zorgvuldige omgang is het gebruik van antibiotica in de melkveehouderij tussen 2009 en 2017 met maar liefst 47% afgenomen.

Er wordt weleens beweerd dat koeien groeihormonen krijgen. Dat klopt niet. Het gebruik van groeihormonen in de veehouderij is verboden. Niet alleen in Nederland maar ook in de rest van Europa. Ook ligt er een verbod op het importeren van zuivel van dieren die wel extra hormonen hebben gehad.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert vlees, vis, eieren en melk op de aanwezigheid van hormonen en andere verboden stoffen. Ook controleert de NVWA bij bedrijven waarvan ze vermoeden dat de dieren verboden stoffen krijgen. Dat is namelijk strafbaar.

Wist je dat…

… je geen kaas kunt maken als er antibiotica in de melk zitten?

 

Kasper Hettinga, universitair hoofddocent zuivelkunde aan Wageningen University & Research, zegt hierover het volgende: “Naast de gezondheid van de gebruiker is dat voor zuivelfabrieken een tweede reden om heel streng te zijn waar het gaat om antibiotica in melk. Veel zuivelproducten worden gemaakt door het toevoegen van melkzuurbacteriën. Denk aan yoghurt, kaas en karnemelk. Deze bacteriën groeien niet in de aanwezigheid van antibiotica.”

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2020 Nederland draait op zuivel