Hoe oud wordt een melkkoe?

Een melkkoe wordt gemiddeld vijf á zes jaar oud. Dat getal is al lange tijd stabiel. In de jaren ’90 werden koeien zo’n 5,5 jaar oud, tegenwoordig gemiddeld zo’n 5,7 jaar. Dat zeggen cijfers van de WUR.

Net als bij ons mensen bepaalt de gezondheid van een koe voor een groot deel hoe oud zij wordt. En net als wij raken koeien soms gewond of worden ze ziek. Het allerbelangrijkste bezit van een melkveehouder zijn zijn koeien. Hij zal er dan ook alles aan doen om hen zo gezond mogelijk te houden. Maar soms is een koe te ziek. Dan heeft de melkveehouder geen andere keuze dan de koe naar de slacht te brengen.

Wet- en regelgeving bepalen dat boeren niet te veel koeien mogen hebben.

Voor koeien in de melkveehouderij geldt dat ook het vermogen om melk te geven, bepaalt hoe oud zij worden. Een koe geeft melk als zij zwanger is of net een kalfje heeft gehad. Net als mensen zijn koeien niet hun hele leven vruchtbaar. Dit betekent dat een koe na verloop van tijd ophoudt met het geven van melk. Koeien die geen melk meer kunnen geven, worden dan naar een slachterij gebracht. Voor melkveehouders is dit nooit leuk om te doen. Om wettelijke en praktische redenen moeten zij toch afscheid nemen. Wet- en regelgeving (met name fosfaatrechten) bepalen namelijk dat een melkveehouder niet te veel koeien mag hebben.

“Als de tijd eenmaal daar is, probeer ik minimaal twee koeien tegelijk weg te voeren zodat ze niet alleen zijn. Noem mij maar sentimenteel of een gepassioneerde boer, het voelt in ieder geval beter dat ze elkaar nog hebben op hun laatste reis.

 

De avond voordat de koeien worden opgehaald, praat ik altijd even extra met ze. Ze staan dan apart, de halsband doe ik af en ondertussen neem ik afscheid van ze. Ik zeg dat het goed is geweest, dat ze het goed gedaan hebben, maar ook dat onze wegen straks scheiden. Dat moment is nooit leuk en dat wordt het ook niet bij mij, maar uiteindelijk verlaat ieder dier het erf.”

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2020 Nederland draait op zuivel