Hoe duurzaam is zuivel?

Zuivel is een vertrouwd onderdeel van het Nederlandse dieet. Niet voor niets staat het in de Schijf van Vijf. Als je de ecologische voetafdruk van zuivel vergelijkt met de hoeveelheid voedingsstoffen die het levert, is zuivel ook duurzamer dan je denkt.

Als het gaat om bijvoorbeeld de CO2-uitstoot wordt zuivel vaak vergeleken met plantaardige producten. Maar men vergeet dan te kijken naar de voedingswaarde. In melk, yoghurt en ook kaas zitten veel voedingsstoffen die we elke dag nodig hebben. Daarom staan halfvolle en magere melkproducten en ook 20+ en 30+ kaas in de Schijf van Vijf.

Bij een voedingspatroon zonder zuivel heb je veel meer plantaardige producten nodig om evenveel voedingsstoffen binnen te krijgen. Bij elkaar opgeteld blijkt zo’n voedingspatroon vaak een even grote CO2-voetafdruk te hebben, in enkele gevallen zelfs een grotere.

Niet elk zuivelproduct heeft natuurlijk dezelfde milieu-impact. Dat geldt ook voor vlees en voor plantaardige producten. Als je minder impact wilt hebben op het klimaat en zuivel wilt consumeren, kun je het beste kiezen voor melk en yoghurt. Kaas heeft een grotere CO2-voetafdruk dan melk omdat je voor het maken van 1 kilo kaas 10 liter melk nodig hebt.

Waar je ook voor kiest, het is altijd van belang om de aanbevelingen van het Voedingscentrum te volgen, ook voor zuivel. Die aanbevelingen zijn gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad uit 2015. Het advies van de Gezondheidsraad over zuivel luidt: ‘Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt’.

Wist je dat…

… de zuivelsector hard werkt aan het verminderen van haar uitstoot van broeikasgassen?

 

Bij de productie van zuivel komen deze namelijk vrij. Ook andere sectoren in Nederland willen meewerken aan het slagen van de klimaatdoelstellingen. Bijvoorbeeld de energie-, bouw- en transportsector. Vergeleken met hen loopt de zuivelsector voorop! Dit komt onder andere doordat melkveehouders op verschillende onderdelen duurzamer zijn gaan werken.

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2020 Nederland draait op zuivel