Hoe duurzaam is zuivel?

Zuivel is een vertrouwd onderdeel van het Nederlandse dieet. Niet voor niets staat zuivel in de Schijf van Vijf. Als je de ecologische voetafdruk van zuivel vergelijkt met de hoeveelheid voedingsstoffen die het levert, is zuivel duurzamer dan je denkt.

Zuivel is onderdeel van een gezond en milieuvriendelijk voedingspatroon. Dat stelt onder andere de wereldvoedselorganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. Gezonde voedingspatronen die beter zijn voor het milieu noemt de FAO ‘Sustainable Diets’.

Producten die passen in een Sustainable Diet hebben over het algemeen een lage milieu-impact en een hoog gehalte aan voedingsstoffen. Met andere woorden: zo’n product heeft een kleine CO2-voetafdruk én is goed voor onze gezondheid.

Zuivel wordt vaak vergeleken met plantaardige producten als het gaat over milieu-impact. In producten als melk en kaas zitten veel voedingsstoffen die we elke dag nodig hebben. Voor een voedingspatroon zonder zuivel waarbij je evenveel voedingsstoffen binnenkrijgt, heb je veel plantaardige producten nodig. Bij elkaar opgeteld hebben deze in de meeste gevallen een even grote en soms zelfs grotere CO2-voetafdruk.

Wel is het zo dat niet elk zuivelproduct even duurzaam is. Als je minder impact wilt hebben op het klimaat kun je het beste kiezen voor melk en yoghurt. Kaas heeft een grotere CO2-voetafdruk, maar ook daar zit per soort verschil in. Oude kazen belasten het milieu iets meer dan jonge kazen. Dus voor de klimaatbewuste zuivelgebruiker: geniet van kaas, maar wel met mate.

Wist je dat…

… de zuivelsector hard werkt aan het verminderen van haar uitstoot van broeikasgassen?

 

Bij de productie van zuivel komen deze namelijk vrij. Ook andere sectoren in Nederland willen meewerken aan het slagen van de klimaatdoelstellingen. Bijvoorbeeld de energie-, bouw- en transportsector. Vergeleken met hen loopt de zuivelsector voorop! Dit komt onder andere doordat melkveehouders op verschillende onderdelen duurzamer zijn gaan werken.

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2020 Nederland draait op zuivel