Van moeras naar polderlandschap: zo begonnen we met koeien houden!

Eeuwen geleden was een groot deel van Nederland nat moerasland. Tja, wat kan je daar mee? Onze koeien wisten gelukkig wel raad.

Vóór de Middeleeuwen stond een groot deel van Nederland onder water. Dat komt omdat ons land voor een groot deel onder het zeeniveau ligt. Bij vloed liep het zeewater daardoor ver het land in. Er groeide om die reden niet veel meer dan gras. Als oplossing voor al de overstroomde gebieden, bedacht men in de Gouden Eeuw (1600-1700 na Christus) het droogmalen. Met voor die tijd supermoderne molens werd het water uit het land weggepompt en hadden de mensen weer droge voeten.

Nou ja, het land bleef behoorlijk zompig. Dus moesten de Nederlanders iets verzinnen om hun waterige graslandschap te gebruiken. Wat bleek? Koeien konden er het hele jaar door prima grazen! En dat betekende het hele jaar door melk. Dat was fijn overwinteren, met genoeg kaas en boter!

Omdat de koeien voor hun melk werden gehouden, waren er alleen niet altijd genoeg koeien voor de slacht. En dus bracht men vanuit Denemarken en Duitsland koeien naar Nederland om hier in het voorjaar te grazen. En was het vee eenmaal dik genoeg, dan werd het in november geslacht. Elk jaar kwamen er tot wel 40.000 koeien van Denemarken naar Nederland.

Wist je dat…

… in de Romeinse tijd, de Nederlanders al bekend stonden om hun liefde voor kaas? De Romeinse schrijver Tacitus, die bijna 2000 (!) jaar geleden leefde, schreef er zelfs over. “Men eet hier niets anders dan vlees, wild fruit en gestremde melk”. Met andere woorden: jonge kaas. Het woord zuivel stamt ook uit die tijd. De Germanen, het volk dat in die tijd in Nederland leefde, noemden hun melkpapjes “suval”. Dat lijkt al op ons woord “zuivel”!

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel